Arka Kapı Dergi Sayı 8

Arka Kapı Dergi Sayı 8 (Turkish)

İçindekiler:

  • Temmuz-Ağustos-Eylül ‘19 Siber Güvenlik & Bilişim Etkinlikleri
  • Siber Bülten - Haberler
  • Siber Güvenlikte İyi ve Kötü Dengesi - Utku Şen
  • Kritik Altyapılarda Siber Güvenlik - Erhan Yakut
  • Out-of-Band Ataklar - Ömer Çıtak
  • OSQuery ile Cihaz Gözetleme ve AWS’ye Loglama - Güray Yıldırım & Aykut Yılmaz
  • Mehmet İnce ile Söyleşi - Şahin Solmaz
  • Python Dili İçin Kaynak Kod Denetimi Nasıl Yapılır? - Caner Özden
  • Gazeteciler için Sayısal Güvenlik - Alper Atmaca
  • İz Bırakmayan İşletim Sistemi: Tails (The Amnesic Incognito Live System) - Ziyahan Albeniz
  • Bankalara Sorduk: Nasılsınız? - Arka Kapı Dergi
  • Açık Dünyada Özgür Olmak - Nuri Çilengir
  • Eski Hackerlardan Kim Kaldı - Rıchard Matthew Stallman - Cansu Topukçu
  • Dünyanın Her Yerine Para Gönderin Uluslararsı Para Transferi - Burak Köse
  • Yazılımcılar İçin Okuma Listesi - M.Hilmi Koca
  • SWR Anten Uyumu Nedir? - Murat Kaygısız
  • Siber Sözlük

Arka Kapı Dergi Sayı 8
Price: FREE!
Buy

Tanıtım:

Siber güvenlik dünyasında son iki ayda yaşanan olaylar, Siber Bülten’in özgün yorumu ile karşımızda!

İnsanlık tarihinden bu yana var olan iyi ve kötü mücadelesinin siber güvenlikteki dengesini hiç düşündünüz mü? Utku Şen'in yorumu ile, Siber Güvelikte İyi ve kötü Dengesi sizleri bekliyor.

Elektronik haberleşme, enerji sistemleri, bankacılık ve finans, ulaştırma, su yönetimi gibi gündelik hayatımızın idamesinin olmazsa olmazlarının güvenliği ne durumda? Bu altyapılarda neler kullanılıyor, kritik altyapı güvenliği nasıl sağlanır, gibi birçok sorunun cevabını Erhan Yakut sizin için yazdı. 

Ömer Çıtak, Out-of-Band Ataklar adlı makalesi ile adeta rafların tozunu alıyor. Yapılan bir atakta zafiyetin doğası gereği kaynak sunucu, anlamlandırabilecek bir çıktı vermeyebilir. İşte tam da bu karanlık noktada OOB yöntemlerini uygulayarak gizli perdeleri aralayabilirsiniz!

Facebook tarafından geliştirilen OSQuery’i ile siz de cihazınızı gözetleyebilir ve dilediğiniz işlemi AWS’ye loglayabilirisinz. Güray Yıldırım ve Aykut Yılmaz’ın kurulum aşamalarından uygulama örneklerine kadar detaylıca ele aldığı OSQuery makalesi size farklı bir bakış kazandıracak.

Sektörde 10 yılın üzerinde geçmişi olan Mehmet İnce ile yaptığımız söyleşide merakınızı giderecek eğlenceli ve samimi yanıtlar sizleri bekliyor!

-Kaynak kod denetimi nasıl yapılır? - Diyenler için Caner Özden, kavramları ve akış analizleri ile birlikte yazdı: Python Dili İçin Kaynak Kod Denetimi Nasıl Yapılır? 

Her geçen gün icra etmenin gittikçe zorlaştığı gazetecilik mesleği için Alper Atmaca, Gazeteciler İçin Sayısal Güvenlik adlı makalesini yazdı. Bugünün şartlarında her gazetecinin okuması gereken tam bir rehber makale tadında!

Araştırmacılar, gazeteciler, öğrenciler kısacası her an dijital işlemlerini bir bilgisayar üzerinden güvenilir bir şekilde ve gizliliğine hâlel getirmeksizin kontrol/takip etme ihtiyacı duyabilecek herkesin okuması gereken bir makale: İz Bırakmayan İşletim Sistemi: Tails’i, Ziyahan Albeniz sizin için adım adım yazdı. 

Günümüz internet çağında belki de güvenliğin en üst safhada olması gereken kurumlardan, bankalarda "güvenlik” ne durumda, hangi durumlarda sorumluluk bizde, hangi durumlarda bankalar, müşterilerinin mağduriyetlerini gidermek için çaba sarf ediyor? Bunları birinci ağızdan öğrenmek için Türkiye’de hizmet veren popüler bankalara bizzat başvurduk. Bankalara Sorduk: Nasılsınız? adlı makalemiz uzman görüşleri ile birlikte sizlerle.

Google’ın, Trump’ın kara listesi nedeniyle Huawei’nin Android hizmetlerini durduması üzerine ortaya çıkan: "E, Android açık kaynak değil miydi, Huawei neden kullanamayacak?” sorusunun yanıtını, işin felsefesini ve tarihini de ele alan, Nuri Çilengir’in, Açık Dünyada Özgür Olmak adlı makalesinde bulacaksınız.

Eski Hacker’lardan Kim Kaldı serisinde, Cansu Topukçu bu defa sizin için Richard Matthew Stallman’ı kaleme aldı. 

Burak Köse,  "Kripto paraların her geçen gün yaygınlaşması ile klasik banka para transfer yöntemlerinin yerine, yurt dışına para göndermenin ve yurt dışından para almanın en etkili yolu kesinlikle kripto paralar.”,  dedi ve Dünyanın Her Yerine Para Gönderin: Uluslararası Para Transferi adlı makalesini sizler için yazdı.

Yazılımcılar için okuma listesi ile Muhammed Hilmi Koca, büyük bir uğraş sonucu derlediği yeni liste ile karşımızda!

Amatör telsizcilik hobisine gönül veren dostlarımız Murat Kaygısız amatör telsizcilik serisinde bu sayımızda SWR anten uyumunu kaleme aldı.

Siber Sözlük ekibi tarafından açıklanan yeni kavramlar dergimizin sonunda, sözlük bölümünde yer alıyor.

Editörden:

Yeni bir sayı ile huzurlarınızda olmanın kıvancını yaşıyoruz. Bu sayı ile birlikte yine sizlerle paylaşacağımız ve duygu karmaşasına neden olabilecek
bazı haberlerimiz var. Hızlıca paylaşalım.

Şubat, 2018 itibari ile “Karanlığa söveceğine bir mum da sen yak!” felsefesi ile kıymetli ağabeyim, Ziyahan Albeniz öncülüğünde yeni bir heyecan ve umutla başlattığımız dergimizin 8. sayısı da yayımlanmış oldu. Zaman ne kadar da çabuk geçiyor. Neredeyse bir buçuk yıldır derginin her aşamasında paha biçilemez emeği olan ağabeyim, siz bu satırları okurken o, can-ı memleketinden çoktan ayrılmış olacak. Bu nedenle geçtiğimiz sayıda editörlük görevini, derginin yönetim kadrosuna teslim etmiş ve arkadaşlar da oybirliği ile bendenizi bu göreve layık görmüşlerdir. Bu güvenleri için sizlerin huzurunda her birine ayrı ayrı teşekkür ederim.

Takdir edersiniz ki birileri bir gaye için öncülük eder ve birileri de onu yaşatmak ve yüceltmek için mücadele eder, tıpkı Cumhuriyet gibi. Bizler de hep birlikte, daha çok işbirliği içerisinde ve elbette sizlerin de kıymetli desteğiyle Arka Kapı Dergi’yi daha iyi başarılara taşımak için tüm gayretimizle çalışacağımızın sözünü veriyoruz.

Değinmeden geçmek ne mümkün: Usta kalem, Yaşar Kemal’in dediği gibi, -O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gidiyorlar- neden? Hem de nice memleket sevdalıları, bu ülkeye, bu millete verdiği emeklere paha biçmenin namümkün olduğu, o güzel insanlar gidiyorlar. Niye? Cevabını hepimizin bildiği, en azından tahmin ettiği bu soruyu da burada bırakalım ama peşini bırakmayalım ki bu böyle gelip gitmesin...

Eskiden olsa en başta ben derdim, “Nereye arkadaş!”, diye. Bugün maalesef diyemiyoruz; saygı, hüzün ve onun adına bir garip mutluluk ile karşılıyoruz bu durumu.Gelgelim bir diğer hadiseye. Ortalama iki yıl önce, güzel ülkemizde yeni bir topluluk kuruldu, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi. Ne olduğunu bilmeyen varsa, kendi sitelerinden bir alıntı yapalım:

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, 2017 yılında ilgili tüm kamu kurum/kuruluşlar, özel sektör ve akademi temsilcilerinin katılımlarıyla ortaya çıkan, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen ve SSTEK A.Ş. tarafından yürütülen bir projedir.

İşte, alıntı böyle. Yani aynı zamanda devlet tarafından desteklenen bir proje.

Kümelenme, 25 Haziran’da Twitter hesabı üzerinden bir kampanyalarını duyurdu:

Defcon, Black Hat, RSA, Infosec, B Sides, DerbyCon, Appsec ve benzeri uluslararası konferanslarda sunum yapma hakkı kazandıysan, biz yanındayız! Başvuru Adresi: [email protected]

Çok sevindik ve bu kampanyayı ücretsiz olarak dergimizde ve sosyal medya hesaplarımızda duyurarak; alakalı, daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak için 28 Haziran’da, hemen bir e-posta attık!

...Öncelikle bu güzel ilgi ve katkınız için teşekkür ederiz. Naçizane, bizim de çorbada bir tuzumuz olsun isteriz. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde 8. sayısı çıkacak olan (basılı ve dijital) dergimizde bu kampanya için basın sponsoru olmak isteriz.

Dedik fakat bir dönüş yapan olmadı. (?) 3 Temmuz’da ilgili twitt’in altından tekrar yazdık, yine bir dönüş yapan olmadı… Kamuoyunun huzurunda soruyoruz: Neden? Bu konudaki vaziyet de budur sevgili dostlar, bilginize saygıyla duyurulur.

Gelgelim üçüncü haberimize; 5 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri (2019/12) yayımlandı. Genel hatları ile başarılı ve yayımlanması gereken bir genelge, 21 madde ile yayımlanmış oldu, emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Yüreği iyilik ve güzellikle çarpan herkesi selamlıyor, hepinize keyifli okumalar diliyorum. Bir sonraki sayıda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Saygılar, sevgiler.
Şahin Solmaz - [email protected]