Arka Kapı Dergi Sayı 11
Arka Kapı Dergi Sayı 11 (Turkish)
- Mayıs 2020 Siber Güvenlik & Bilişim Etkinlikleri
- Söyleşilerle Siber Güvenlik Uzmanlarından Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası II - Cafer Uluç
- Gizlilik Aşkına! Gizlilik Yazı Dizisi - I - Serhan W. Bahar
- Devletlerin Gözleri: Yapay Zekâ - Sadullah Ali Aslan
- Veri Sızıntısı Önleme Popülaritesi Arttıkça Daha da Önemli Hale Gelen DLP - Saniye Nur Çintimur
- Gazeteciler için Açık Kaynak İstihbaratı II - Eren Talha Altun
- XKeyscore: Büyük Birader’in Gölgesinde Yaşamak - Nuri Çilengir
- Açık Kaynak İstihbarat Yazı Dizisi Bölüm 2: Organizasyonlar - Halit İnce
- Siber Savaş ve DDoS - İsmail Saygılı
- HTTP/3 ile TCP Tarih mi Oluyor? - Oğuz Aydınyılmaz
- Nedir Bu Bug Bounty? - Bilal Teke
- Google Hacking For Penetration Testing - Muhammed Eren Uygun
- Docker-Konteyner Güvenliği - Part II - Ayşenur Burak
- Yaani Mail Uygulamasının Adli Bilişim İncelemesi - İbrahim Baloğlu
- Android’de Frida Öğreniyorum #1 - Mertcan Coşkuner
- Siber Güvenlik Alanında Lisansüstü Eğitim - Utku Yıldırım
- Yazılımcılar için Okuma Listesi - Muhammed Hilmi Koca
Dostlar merhaba!
Uzun bir ara oldu ve sizi çok özledik. Arayı biraz açtık ama kimin aklına gelirdi ki bir siber güvenlik dergisine biyolojik bir virüs konu olsun? Dijital virüslerden, biyolojik virüslere! Gerçi hoş, hayat da bu değil mi? ... Şöyle bir oturup düşününce, insanoğlunun bilinen tarihine göre en yetkin olduğu bu dönemde, bir virüsün bu koca yaşlı şişko dünyaya resmen darbe yapmış olması? Binlerce can kaybının yaşanması, sizce de garip değil mi? Bir arkadaşım bu durumu sosyal medyada güzel yorumlamıştı; müsadenizle o yorumu sizinle paylaşayım:
“14. yüzyılda basit bir bakterinin sebep olduğu kara veba salgını, çok basit bir antibiyotik ile tedavi edilebilecekken Avrupa’nın neredeyse yarısını öldürmüş. Şimdi düşününce hayret ediyor insan. 14. yüzyılda Antibiyotik nedir bakteri nedir bilen yoktu.”
Gelecek nesiller de bizim bu günlerde yaşadığımız trajediye hayret edecek. Çok basit bir virüs hayatı felç etmiş, şu kadar insan öldürmüş hatta Dünya ekonomisini çökertmiş, halbuki çok basit bir ‘x’ ile herkes kurtulabilirdi ama x’in ne olduğunu bile bilmiyorlardı diyecekler.
Ama çok daha hayret edecekleri şey, insanoğlunun 2019 yılında birbirini öldürmek için harcadığı askeri bütçenin 2 Trilyon Dolardan fazla olması olacaktır. Dünya’daki tüm üniversiteler, enstitüler, laboratuvarlar ve tüm bilimsel çalışmalar bunun yarısını harcayamıyor.”
Neyse, canınızı daha fazla sıkmadan biz konumuza devam edelim iyisi mi. Yani biraz bizden biraz da malum, Koronavirüsünden dolayı bu sayı biraz geç ve sadece dijital bir sayı olarak yayımlandı. Takdir edersiniz ki bu süreç içerisinde matbaalar ve dağıtım derken basılı bir sayı çıkartmak doğru bir karar olmazdı zira pek mümkün de değil. Bu durumdan dolayı yine de affınıza sığınıyor ve bunu telafi edeceğimizin sözünü veriyoruz.
Unutmadan paylaşmam gereken bir husus daha var, bu süreçte biz de kolları sıvadık ve sizler için bir kampanya başlattık, derginin tüm sayılarını 1 ay boyunca halka açtık!
Kaç kişinin gündemine düştü bilmiyorum ama geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Sosyal Medya Zirvesi gerçekleşti. Tasarının, yabancı sosyal medya şirketlerinden vergi alınması, Türkiye’de temsilci bulundurmaları gibi haklı tarafları olduğu gibi ifade özgürlüğünü risk altına alabilecek, korkutan yanları da var maalesef. İlginç olan şu ki bu tasarı, Koronavirüsle mücadele kapsamında hazırlanan tasarı ile birlikte sunuldu meclise? Neyse ki şimdilik telaşlanacak bir şey yok, nasıl oldu bilmiyorum ama bu tasarı meclisten geçmedi, ‘şimdilik’. Eğer bu husus ile ilgili bilginiz yoksa bir bakmanızı rica ederim, zira hepimiz için oldukça önemli bir konu. Bu tasarıyı ve sürecini özellikle bizim gibi işin teknik tarafına daha yakın olan kimseler daha yakından takip etmeli ve kamuoyunu bilgilendirmeli. Belki de WhatsApp’ta elden ele dolaşan o garip mesajlar size de ulaşmıştır (“Önemli Duyuru! Yarından itibaren tüm dünyada Devletler anlaştı, bu yıl itibari ile WhatsApp, Facebook, Twitter, tüm yazışmalar, konuşmalar..dikkatli olun”).
Gelelim 11. sayının içeriğine: Bir yandan yazı dizileri tüm hızıyla devam ederken diğer yandan yeni yazı dizileri geliyor, birbirinden habersiz iki yazarımız Big Brother’a selam çakarken, yeni yazarlarımız da kalemlerini konuşturuyor, yani dostlar yine dopdolu bir sayı ile huzurlarınızdayız! Başta yazarlarımız olmak üzere emeği geçen tüm dostların yüreğine sağlık. Konuşulacak çok şey birikti ama gelin görün ki bize ayrılan alanın sonuna geldik. :) İnşallah tez vakitte malum sorunlar çözülür de güzel bir meetup gerçekleştirir, bir güzel muhabbet eder, kurtlarımızı dökeriz! :)
Ayrıca bu zor günlerde başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm emekçilere sonsuz teşekkürü bir borç biliriz. Bugün bu vesile ile birçok şeyin farkına vardığımız gibi, ilmin önemini de bir kez daha görmüş ve kabul etmiş olduk. Bir Anadolu ereni olan, Hacı Bektaş-i Veli der ki:
“İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.”
İlim ve doğruluk yolunda buluşmak ümidi ile; yolunuz aydınlık olsun. Kalın sağlıcakla dostlar.
Şahin Solmaz - [email protected]
Kapak Görseli: Dicktyartwork